Incursiune in istoria tipografiei

Ce se intelege prin tipografie? Este o intreprindere ori un atelier care este folosit pentru tiparirea pe hartie a unor produse scrise. Tipografiile dispun de tehnicile necesare pentru mai multe tipuri de tiparituri, existand tipografii speciale pentru produse de inalta securitate, cum ar fi buletinele si pasapoartele, permisele, bancnotele sau alte produse care pot fi periclitate pentru a fi falsificate.

Cele mai importante centre tipografice se afla in Bucuresti, Timisoara si Brasov. Dupa produsul final exista tipografie de carte, de ziare, diverse produse tiparite corelate, tipografii specializate pe etichete, ambalaje, produse decorative, calendare, reclame tiparite si multe altele. Dupa tehnica folosita exista tipografii cu tipar inalt, cu tipar jos, offset, tampon sau serigrafie.

Privind retrospectiv in istoria tipografiei descoperim mai multe tipuri de tehnici tipografice folosite:

O tehnica intalnita in arta tipografiei este cea a imprimarii pe blocuri de lemn, o tehnica de imprimat textul, imaginile sau modelelor, ce provine din China, metoda de a tipari pe textile si apoi pe hartie.

Presa de tipar este un dispozitiv de aplicare a presiunii pe un mediu de print cu o suprafata ce contine cerneala, transferand cerneala pe mediul de print.
Tiparirea prin componente mobile este o tehnica de imprimat si tipografie ce utilizeaza componente mobile in vederea reproducerii elementelor unui document.
Mezzotinto este un proces de imprimare din familia intaglio si a fost cea dintai metoda tonala folosita vreodata ce face ca semitonurile sa fie realizate fara a fi folosite tehnici traditionale cu hasurare sau puncturare.

Litografia este o metoda inventata in anul 1796 de catre autorul Bavarian Alois Senefelder, metoda de tiparire prin care se foloseste o piatra speciala, piatra de var sau litografica, ori o placa metalica care are o suprafata total neteda.

Gravura este acel proces prin care se foloseste un bait sau un acid puternic pentru a taia in partile fara protectie ale suprafetei de metal in vederea crearii unui desen sau a unui model in metal.

Aquatint este o metoda de imprimare de tip intaglio, varianta a gravurii, imprimare prin care se realizeaza semne pe o matrice capabile sa tina cerneala. Daca in tehnica gravurii se foloseste un ac pentru a realiza linii negre sau colorate, tehnica aquatint foloseste praf de rasina rezistent la acid pentru a crea un efect tonal.

Daca sunteti in cautarea unor servicii de print de calitate, specialistii nostri va stau la dispozitie cu servicii la preturi promotionale pentru intreaga gama de produse: invitatii, calendare, agende, flyere, carti de vizita, etc. Va asteptam solicitarile pe email sau telefonic:

office@graphbyte.com
• 031 805 32 83